Vores tilgang til en ren produktion

Vores tilgang til en ren produktion
Vores tilgang til en ren produktion

 

Vi tager ansvaret alvorligt


Mange virksomheder betegner i dag sig selv som rene og miljøvenlige. Dette er nemt at sige – men sværere at efterleve. For os som undertøjsproducent betyder det, at vi i hele værdikæden stræber efter en så ren og miljøvenlig produktion som muligt. I vores branche er dette ofte ikke tilfældet:
 

 • Bomuld dækker fem procent af klodens dyrkede arealer, men sprøjtes med næsten 25 procent af verdens samlede forbrug af insektmidler.
 • Visse steder fjerner man smertefuldt (og uden bedøvelse) en hudfold på fåret for at forhindre forekomsten af maddiker.
 • Kemikalier forurener grundvand og vandløb.
 • Visse farvestoffer mistænkes for at være kræftfremkaldende.
 • Et tysk miljøinstitut identificerede mere end 400 forskellige kemikalier i en enkelt sort BH.
 • Dertil kommer kummerlige arbejdsforhold i Asien, der ligger langt fra det, vi kender.

Vi ønsker ikke at deltage i denne form for tekstilproduktion. DILLING har således valgt en helt anden vej:
 

 • MATERIALERNES HERKOMST
  Vi anvender altid økologiske garner, hvor det er muligt. Langt størstedelen af vores uld- og bomuldsundertøj er således fremstillet af økologiske råmaterialer. Såfremt enkelte materialer ikke er økologisk tilgængelige – eksempelvis når det drejer sig om ekstraordinært fin og blød uld – lægger DILLING stadig stor vægt på et sundt og bæredygtigt udgangspunkt.

  Du kan altid kende vores økologiske produkter på det grønne ”ØKO” mærke i højre hjørne af produktbillederne. Disse produkter består af 100% økologisk uld, 100% økologisk bomuld eller 95% økologisk bomuld/5% elastan. Strømperne består af 80% økologisk uld/bomuld, 17% polyamid og 3% elastan.

  Vores tilgang til en ren produktion
   
 • DYREVELFÆRD
  Hos DILLING går vi op i, at fårene som leverer vores uld har det godt. Alt vores økologiske merino uld er derfor GOTS certificeret og kommer fra Patagonien i Argentina. Herunder kan du læse nærmere om de specifikke forhold.

  Plads og føde
  I Argentina er der stor afstand fra den ene gård til den næste. Fårene går derfor på enorme, åbne områder med naturlig vegetation og vand bliver pumpet op til dem ved hjælp af vind- eller solenergi.

  Fravænning
  Når lammene er cirka 100 dage gamle bliver de taget fra deres mor. På dette tidspunkt kan de klare sig selv og behøver ikke længere at få mælk. Fravænning er en helt naturlig proces og i naturen går får og lam hver til sit, når moderen ikke længere producerer mælk. På gårdene kommer lammene dog på specielle folde, hvor de bliver fodret de første par dage for at sikre, at de ikke bliver stressede af den nye situation.

  Hale kupering
  I Argentina er hale kupering anset som almindelig praksis. I regnsæsonen hvor jorden konstant er våd, samles jord og afføring til en knude rundt om halen. Når denne masse tørrer, stopper den blodcirkulationen, hvilket kan føre til alvorlige infektioner hos fåret. For at undgå dette klipper man halen af, når fårene er helt små. Dette bliver gjort med en speciel maskine som mindsker smerten, og hvor såret bliver forseglet med det samme, så det ikke bløder.

  Mulesing
  Uldproduktion har flere gange været i mediernes søgelys i forbindelse med mulesing. Mulesing er, kort sagt, et indgreb hvor en hudfold ved fårets tarmåbning skæres af. Dette indgreb sker oftest uden bedøvelse og er derfor meget smertefuldt for fåret. Mulesing er mest udbredt i Australien og bliver udført for at undgå flueangreb: dvs. for at undgå at fluer lægger æg i fårets hudfolder ved tarmåbningen, hvorved mider udklækkes og kan medføre store gener og infektioner hos fåret.

  Dette er dog ikke et problem i Argentina, da denne type flue ikke findes her. Mulesing metoden bliver derfor ikke brugt her overhovedet.

  Kastrering
  På gårdene er det nødvendigt at kastrere vædderlammene, og det er der tre grunde til. For det første er det med til at skabe orden på gården. Vædderne har det med at være mere aggressive; de slås og hopper tit over hegnet. Hvis man har mange væddere på en gård skaber det derfor uro.

  For det andet er det noget rod, hvis en vædder hopper over hegnet og ind på en mark med får. Dette kan nemlig medføre, at der kommer lam til verden på uhensigtsmæssige tider af året, f.eks. når det er meget koldt eller tørt. På disse tider er det svært for lammene at klare sig, og en del af dem ville således dø. For at sikre dyrevelfærd er det derfor vigtigt, at lammene bliver født om foråret, hvor der er et behageligt klima, og hvor fårene har rigeligt med kostrig foder, så de kan producere nok mælk.

  I hver flok er der derfor kun omkring 5% væddere, og disse går adskilt på specielle folde. På denne måde kan man også udvælge de bedste avlshanner, så man kan få den bedste uld og mindske risikoen for helbredsproblemer.

  Kastreringen sker ved at sætte en tætsiddende gummiring på testiklerne, hvilket stopper blodtilførslen til området. Fordelen ved denne metode er, at området hurtigt bliver følelsesløst, og det er derfor den mindst smertefulde metode. Desuden undgår man åbne sår, som kan medføre infektioner.

  Klipning
  For at vi kan få lækkert uldundertøj skal fårene klippes. Fårene i Argentina bliver dog ikke helt karseklippet. De beholder noget af deres uld – både for at undgå at trimmeren kommer til at ramme dem, men også for at sikre at fårene ikke kommer til at fryse bagefter.

  Slagtning
  En naturlig og vigtig del af landbruget i Argentina er kødproduktion. Gårdene slagter selv til eget forbrug, men størstedelen af dyrene bliver sendt til professionelle slagterier. I begge tilfælde er der fokus på, at det går rigtigt til, og at dyrene ikke lider. På gården bliver dyrene taget væk fra de andre inden slagtning, og dyrene bliver dræbt ved hjælp af en kniv. På slagterierne bliver dyrene skudt.
   
 • FORSYNINGSKÆDEN
  Det kan lyde indlysende, men der er tale om et bevidst valg: Vi optræder fair og retfærdigt over for vores leverandører og partnere. Vi respekterer dem og deres ydelser, som vi betaler rettidigt. Vi giver straks besked, om vi er tilfredse, eller om vi ønsker noget forbedret. Endelig er vi meget interesseret i en langvarig relation. Kun sådan kan vi i fællesskab opnå og fastholde den høje kvalitetsstandard.
   
 • VORES PRODUKTIONSLED
  Økologiske garner er som udgangspunkt udmærket. I vores øjne er det dog mindst ligeså vigtigt hvad der sker i de efterfølgende produktionsled. Et af de områder hvor DILLING adskiller sig fra andre undertøjsproducenter er i forhold til farvning af tekstiler – det er også vores færdigheder indenfor dette led, som har gjort det muligt for os at leve op til Svanemærkets skrappe kriterier. Der findes utallige tilgængelige farvestoffer til tekstiler på markedet, men til vores produktion har vi nøje udvalgt farvestoffer som er fri for skadelige kemikalier og som er godkendt af Svanemærket. Dette udelukker enkelte farvenuancer, men vi kan stadig tilbyde en bred kollektion i skønne farver, uden at det sker på bekostning af miljøets og vores kunders sundhed.

  Et stykke undertøj består ydermere ofte af tråd, knapper, elastik mm. Her kan det være en udfordring at finde de rette partnere, som matcher vores kvalitetsstandarder og samtidig er så miljøvenlige som mulig. Her lægger vi stor vægt på deres certificeringer og vælger med omhu.
   
 • PRODUKTIONSSTEDERNE
  I vores optik er en ren og miljøvenlig produktion også ensbetydende med, at alle medarbejdere aflønnes retfærdigt, og at de kan udføre sit arbejde under ordnede forhold. Vi producerer udelukkende vores økologiske undertøj i Europa: I Danmark, hvor vi har vores eget miljøcertificerede farveri, samt i Tyskland og Litauen. Her arbejder vi tæt sammen med vores tilskæreri og systue, hvorved vi sikrer, at vores kvalitets- og sikkerhedsstandarder overholdes. Samtidig glæder det os, at vi dermed kan understøtte en industri i Europa, som ellers er faldende som følge af den billige produktion i Asien.
   
 • MILJØBESKYTTELSEN
  DILLING går meget op i bæredygtighed og miljøvenlig produktion. Størstedelen af vores undertøj er som nævnt økologisk og bliver bearbejdet efter Svanemærkets krav til ren farveriproduktion. I forhold til uld, så vil det sige at vores økologiske uld f.eks. ikke været igennem den samme klorbehandling ”Superwash", som konventionel uld har. Superwash bliver brugt for at forbedre uldens vaskeegenskaber og sikre at ulden ikke krymper. Desværre udledes der ved denne behandling en del klor (AOX) med spildevandet, hvilket har en negativ betydning for miljøet. Udover vores økologiske sortiment, tilbyder vi også konventionelle produkter – bl.a. produkter i eksklusiv merino uld som har været gennem denne Superwash behandling. Det gør vi fordi det simpelthen ikke har været muligt at skaffe disse eftertragtede materialer i en økologisk variant af tilfredsstillende kvalitet. Vi arbejder dog hele tiden på at videreudvikle vores produkter, så vi kan tilbyde vores kunder miljøvenligt undertøj af højeste kvalitet.

  Stort set hele vores sortiment af undertøj, økologisk som konventionelt, bliver bearbejdet på vores danske farveri uden brug af skadelige kemikalier eller farvestoffer, for at sikre så ren en produktion som overhovedet mulig. Uafhængige tests fastslår, at mængden af tungmetaller i vores spildevand ligger under grænseværdien for drikkevand. Vores spildevandsprøver giver detaljeret information omkring vores tilgang til en ren tekstilproduktion.
   
 • CERTIFIKATERNE
  DILLING ønsker størst mulig gennemsigtighed. Derfor er vores produkter certificeret af markedets førende miljøcertificeringer – herunder Svanemærket.