4 simple råd: Sådan opbevarer du dit uldtøj korrekt og undgår møl

Det lune vejr er (endelig) på vej, og det er snart tid til at pakke det varmeste uldtøj væk. Her er fire tips til, hvordan du opbevarer dit uldtøj bedst muligt.


Der findes næsten ikke noget mere ærgerligt end at finde uldtøjet frem efter en god sommer og opdage, at møllarver har mæsket sig i tøjet, mens det har været gemt væk.

Men heldigvis kan du forebygge de små tøjspisende insekter med et par simple råd.

4 simple råd: Sådan opbevarer du dit uldtøj korrekt og undgår møl


1. Vask tøjet

Uldtøj behøver ikke at blive vasket særlig ofte, men når du pakker det væk i længere tid, er det en rigtig god idé at sørge for, at det er rent. Snavset tøj og bakterier tiltrækker nemlig møl, så hvis dit tøj er beskidt, er risikoen for ubudne gæster større. Desuden kan parfume, deodorant og cremer efterlade grimme mærker på tøjet, hvis det sidder på i længere tid.


2. PAK TØJET I POSER ELLER KASSER

En god måde at sikre sig imod møl er at sørge for, at de simpelthen ikke kan nå ind til tøjet. Læg uldtøjet i tætsluttende plastikposer eller plastikkasser, og sørg for at lukke dem helt til – så burde det være umuligt for de tøjspisende insekter at slippe ind.


3. Tilføj en duft

Citron og lavendel har flere gode egenskaber: Det dufter dejligt – og så holder det både klædemøl og pelsmøl på afstand. Derfor kan du med fordel lægge tørrede citronskaller eller tørrede lavendelblomster i en lille stofpose og putte den ned i plastikposen eller plastikkassen, hvor du opbevarer dit uldtøj. Så burde du kunne undgå møl, og når du finder tøjet frem igen, vil det dufte dejligt.


4. Opbevar tøjet tørt

Det giver måske sig selv, men det er selvfølgelig vigtigt, at du opbevarer dit uldtøj et tørt sted. Det har egentlig ikke noget med møl at gøre, men hvis du gemmer dit tøj i en fugtig kælder, risikerer du, at det bliver jordslået og mugner.

Men pak nu ikke uldtøjet alt for langt væk – det er altså også genialt til sommerbrug.


4 simple råd: Sådan opbevarer du dit uldtøj korrekt og undgår møl

Sådan kan det se ud, når der har været møl på besøg.


HAR DU ALLEREDE HAFT MØL PÅ BESØG?

Hvis dit tøj ser ud som på billedet herover, har du nok desværre allerede haft besøg af møl. Det er rigtig ærgerligt, men det kan altså ske. Når du opdager mølhuller i tøjet, så skynd dig at vaske det og hæng det til tørre. Når det er helt tørt, smider du det i en lufttæt pose, så du er sikker på, at der ikke kan komme ilt til eventuelt overlevende møllarver. Nogle lægger også tøjet i fryseren for en sikkerheds skyld. Støvsug eller vask gerne stedet, hvor du opbevarer uldtøjet. Hvis du ofte oplever mølhuller, kan du eventuelt skaffe dig en mølfælde – man kan få giftfrie lim-fælder.