Dyrevelfærd



Hos DILLING går vi op i gode arbejdsforhold for alle i vores produktion – ikke mindst for fårene, der leverer den lækre merino uld. Alt vores økologiske merino uld er derfor GOTS certificeret og kommer fra Patagonien i Argentina.

Billedet du ser, er taget af vores direktør, Morten Dilling, da han var på besøg hos de økologiske landmænd. For certificeringer er fantastiske, men det er nu rart at se tingene med egne øjne. Hvis du kunne tænke dig at se mere fra hans tur, så læs med på bloggen: Rejs med Dilling til Patagonien, Argentina.

Men det var dyrevelfærd, vi kom fra. Herunder har vi samlet svar på de spørgsmål, vi oftest bliver stillet i forhold til fårenes forhold.

Plads og føde
I Argentina er der stor afstand fra den ene gård til den næste. Fårene går derfor på enorme, åbne områder med naturlig vegetation og vand bliver pumpet op til dem ved hjælp af vind- eller solenergi.

Fravænning
Når lammene er cirka 100 dage gamle bliver de taget fra deres mor. På dette tidspunkt kan de klare sig selv og behøver ikke længere at få mælk. Fravænning er en helt naturlig proces, og i naturen går får og lam hver til sit, når moderen ikke længere producerer mælk. På gårdene kommer lammene dog på specielle folde, hvor de bliver fodret de første par dage for at sikre, at de ikke bliver stressede af den nye situation.

Hale kupering
I Argentina er hale kupering anset som almindelig praksis. I regnsæsonen hvor jorden konstant er våd, samles jord og afføring til en knude rundt om halen. Når denne masse tørrer, stopper den blodcirkulationen, hvilket kan føre til alvorlige infektioner hos fåret. For at undgå dette klipper man halen af, når fårene er helt små. Dette bliver gjort med en speciel maskine som mindsker smerten, og hvor såret bliver forseglet med det samme, så det ikke bløder.

Mulesing
Uldproduktion har flere gange været i mediernes søgelys i forbindelse med mulesing. Mulesing er, kort sagt, et indgreb hvor en hudfold ved fårets tarmåbning skæres af. Dette indgreb sker oftest uden bedøvelse og er derfor meget smertefuldt for fåret. Mulesing er mest udbredt i Australien og bliver udført for at undgå flueangreb: dvs. for at undgå at fluer lægger æg i fårets hudfolder ved tarmåbningen, hvorved mider udklækkes og kan medføre store gener og infektioner hos fåret.

Dette er dog ikke et problem i Argentina, da denne type flue ikke findes her. Mulesing metoden bliver derfor ikke brugt her overhovedet. Det er vi glade for, for det er ikke en metode, vi vil støtte op om.
Kastrering
På gårdene er det nødvendigt at kastrere vædderlammene, og det er der tre grunde til. For det første er det med til at skabe orden på gården. Vædderne har det med at være mere aggressive; de slås og hopper tit over hegnet. Hvis man har mange væddere på en gård, skaber det derfor uro.

For det andet er det noget rod, hvis en vædder hopper over hegnet og ind på en mark med får. Dette kan nemlig medføre, at der kommer lam til verden på uhensigtsmæssige tider af året, f.eks. når det er meget koldt eller tørt. På disse tider er det svært for lammene at klare sig, og en del af dem ville således dø. For at sikre dyrevelfærd er det derfor vigtigt, at lammene bliver født om foråret, hvor der er et behageligt klima, og hvor fårene har rigeligt med kostrig foder, så de kan producere nok mælk.

I hver flok er der derfor kun omkring 5% væddere, og disse går adskilt på specielle folde. På denne måde kan man også udvælge de bedste avlshanner, så man kan få den bedste uld og mindske risikoen for helbredsproblemer.

Kastreringen sker ved at sætte en tætsiddende gummiring på testiklerne, hvilket stopper blodtilførslen til området. Fordelen ved denne metode er, at området hurtigt bliver følelsesløst, og det er derfor den mindst smertefulde metode. Desuden undgår man åbne sår, som kan medføre infektioner.

Klipning
For at vi kan få lækkert uldundertøj skal fårene klippes. Fårene i Argentina bliver dog ikke helt karseklippet. De beholder noget af deres uld – både for at undgå at trimmeren kommer til at ramme dem, men også for at sikre at fårene ikke kommer til at fryse bagefter.

Slagtning
En naturlig og vigtig del af landbruget i Argentina er kødproduktion. Gårdene slagter selv til eget forbrug, men størstedelen af dyrene bliver sendt til professionelle slagterier. I begge tilfælde er der fokus på, at det går rigtigt til, og at dyrene ikke lider. På gården bliver dyrene taget væk fra de andre inden slagtning, og dyrene bliver dræbt ved hjælp af en kniv. På slagterierne bliver dyrene skudt.

Vil du vide mere? Så tag et kig hos vores argentinske leverandør Fuhrmann.


LÆS MERE OM BÆREDYGTIGHED